Hopp til hovedinnhold

Lunere hus med nye vinduer

Grethe og Bent Audun falt pladask for huset med de store vinduene og den vide utsikten. Men vinduene fra -80 tallet var trekkfulle og ekteparet kunne ikke møblere inntil vinduene.

Å pusse opp og modernisere hadde de erfaring med fra før, så da de tok kjøkkenet skiftet de selv ut vinduene. De øvrige vinduene planla de å ta etter hvert. Men med galopperende strømpriser ble jobben framskyndet og de bestemte seg for å kjøpe nye vinduer til stua og flere av soverommene.

Mindre trekk

Endeveggen som vender mot Mjøsa består hovedsakelig av store fastkarmvinduer med skråvinduer over for mest mulig lys.

«Det er jo så flott å sitte her og se utover» forteller Bent Audun. «Men med de gamle vinduene trakk det fælt da vi satt nærme vinduene» forklarer han om sittegruppen som nå står helt inntil vinduene. «Vi prøvde oss først med tetningslister, men det hjalp ikke så mye».

Bedre utsikt med nye vinduer

I tillegg til at de store vindusflatene slapp ut mye varme, ødela de for utsikten ved at glassflatene var delt opp i flere vinduer. «Her var det satt inn fastkarmvinduer og toppsving i kombinasjon for å få mest mulig vindusflater» forteller Grethe. «Men det resulterte i at listverket mellom vinduene gikk midt i utsikten». 

Foto: Per Melbye1 / 2

Det ble stor forskjell i utsikten med de nye vinduene

I dag er situasjonen en annen. Store fastkarmvinduer med 3-lags glass som går helt ned til gulvet er kombinert med et åpningsbart sidesvingvindu og en heve-/skyvedør. Investeringen har økt bokomforten betraktelig i huset til ekteparet. «I tillegg til at trekken nå er borte, er utsikten mye bedre og vi merker at vinduene demper støyen utenfra også» forteller Audun fornøyd.

Soldemping i glasset

I de største vinduene er det satt inn solvarmedempende glass som bidrar til å unngå overoppheting sommerstid. «Dette er noe jeg anbefaler alle mine kunder som er i samme situasjon som her» forteller byggmester Ole H. Røisehagen. «I tillegg har vi brukt sikkerhetsglass som ikke er påbudt i rehabilitering, men som vi uansett foreslår da vi setter inn nye vinduer som går helt ned til gulvet».

Selv om det er fullt mulig å bytte vinduer selv som privatperson, er det ofte greit å rådføre seg med en håndverker slik at du sikrer deg å ende opp med egnede produkter som er montert riktig. "Vi hjelper gjerne til fra A til Å slik at vindusbyttet går så smidig som mulig" avslutter Røisehagen.

Bedre heve/-skyvedør

I stua hadde Grethe og Bent Audun en heve-/skyvedør som trakk og gled dårlig. Dessuten var den upraktisk plassert. Da de skulle planlegge de nye vinduene, bestemte de seg for å flytte døra slik at åpningen stod mer riktig i forhold til adkomst og møblering. «I tillegg bestilte vi ei høyere dør som gjorde at vi slapp å ha et vindu over døra» forklarer Bent Audun.

Den gamle og nye heve-/skyvedøra er som natt og dag ifølge huseierne. «Selv om den nye her er mye tyngre, glir den lettere enn den gamle» forteller Bent Audun.