Hopp til hovedinnhold

Nye EU-krav på trappene – start med vinduene nå!

Eier du en bolig er det lurt å gjøre seg kjent med begrepet energiklasser og energieffektivisering først som sist.

Temaet diskuteres hett i EU om dagen; EU-parlamentet vil stramme kraftig inn på kravene til energistandard på boligmassen for å nå klimamålene og redusere energibehovet. Foreløpig mål det snakkes om er at alle boliger, både nye og gamle, skal være nullutslippsboliger (energiklasse A) innen 2050.

Det er for tidlig å si hvor strenge reglene ender opp med å bli her i Norge, men hvis du uansett planlegger å gjøre oppgraderinger eller vet at ditt hus bør bli mer energieffektivt, vil det lønne seg å begynne planleggingen så snart som mulig. Vi kommer til å bli mange som må gjøre grep i årene som kommer.

40 % varmetap via vinduer

Å skifte vinduer er et av de mest effektive tiltakene du kan ta for å energieffektivisere boligen din. Opptil 40 % av varmetapet i bygninger går nemlig ut gjennom dårlig isolerte vinduer.

Ettersom vi de siste tiårene har hatt en rivende produktutvikling er det slik at dagens vinduer med 3-lags glass holder tre ganger så mye bedre på varmen enn vinduer fra 60- og –70 tallet! Selv vinduer fra -80 tallet er klare for utskiftning – har du 2-lags vinduer fra den epoken kan du halvere varmetapet hvis du setter inn dagens lavenergivinduer i stedet.

Råd ved valg av vinduer

Valgene er mange, men bruk gjerne våre artikler for å hjelpe deg med å ta de rette valgene.