Søk
Vinduer
Ressurser
Om oss
Proff

Alt du trenger å vite

Alt du trenger å vite om vinduer

Her gir vi deg svar på spørsmål du har før du kjøper vinduer, hvordan du finner vinduet som dekker dine behov og hvordan du monterer og vedlikeholder vinduene.

Lær mer

Aktuelt

Natre ble årets leverandør hos Hellvik Hus

Vi setter stor pris på å motta prisen som årets leverandør hos Hellvik hus. Det ligger mye arbeid bak en slik utmerkelse, og vi blir alle motivert til videre innsats for at våre forhandlere skal kjenne seg trygge i sitt valg av Natre som vindusprodusent.


Vant årets mangfoldspris Slik gir du hytta et løft med nye vinduerVid utsikt med heve-/skyvedør

Se alle artikler

Inspirasjon

Se alle inspirasjonsartikler


Snarveier

Priser

Ressurser
Alt du trenger å vite om vinduer

Priser

Før du kjøper vinduer - Finn ut om du bør bytte vinduer

Når vet du om vinduet bør byttes?

Hvordan vet du om vinduet bør byttes ut eller ei? Er du usikker på dette hjelper vi deg med å identifisere noen tydelige tegn som tilsier at vinduene har sett sine bedre dager.

Fordeler med å bytte vindu

Hvis det viser seg at vinduet bør skiftes ut, vil du oppnå mange fordeler ved å sette inn vinduer som har dagens standard.

Først og fremst er det svært energibesparende og du vil få lavere fyringskostnader. Det gir sannsynligvis en helt ny komfort inne i boligen, spesielt med tanke på varmeregulering og støy. I tillegg kan nye vinduer gjøre underverker med boligens utseende både innendørs og utendørs, og bidra til å heve verdien på boligen.

7 tegn på at vinduene bør byttes ut

For å finne ut om vinduene bør byttes ut, er det noen helt tydelige tegn du kan se etter:

1. Dugg på innsiden av vinduet

Dugg på innsiden kan tyde på at vinduet er punktert og at isoleringsevnen er ødelagt. Fordi varm luft lekker ut imellom glassene blir det kondens på innsiden av det ytterste glasset. Dette vil både ødelegge sikten ut, men mer alvorlig -lekke varme slik at du bruker mer energi på oppvarming enn du trenger.

Vær oppmerksom på at dugg på utsiden derimot tyder på at vinduene er godt isolert.

Les mer om funksjonsglass her for å lære mer.

2. Kald trekk fra vinduene

Hvis du kjenner at det trekker kald luft langs gulvet kan det tyde på at vinduene ikke isolerer godt nok. Såkalt kaldras oppstår fordi varm luft stiger, mens kald luft synker. Så dersom vinduene ikke stopper kulda utenfra, vil den trenge inn gjennom vinduet og synke til gulvet. Dagens vinduer har høyere isolasjonsevne enn eldre, og du kunne unngå kaldras ved å skifte til nye vinduer.

3. Bytt ut vinduer som er over 20 år gamle

Hvis både huset og vinduene er over 20 år gamle, kan det være lurt å vurdere utskiftning ettersom dagens vinduer har glass med helt andre isoleringsevner enn gamle. Sjekk på avstandsskinnen mellom glassene, der skal det stå info om hvor vinduene er fra og hvilket år de er produsert.

Merkingen på vinduet

I illustrasjonen ser du hvor du kan finne produksjonsinformasjon om vinduet, og hva det betyr, i avstandsskinnen.

4. Vinduer med råteskader

Dersom vinduet har råteskader er det også tid for utskiftning. Dette sjekker du ved å stikke noe spisst inn i treverket, og hvis det er mykt kan det tyde på at det er råteskadet.

5. Bytt ut vinduer med miljøgiften PCB

Vinduer fra mellom 1965-1975 kan inneholde miljøgiften PCB, og du bør vurdere utskiftning.

6. Luftlekkasjer rundt vinduene

Utettheter i rammen gir luftlekkasjer rundt vinduene som du kan oppdage ved å føre et tent lys langs listene. Flammene vil blafre dersom det er trekk.

7. Termisk brudd

En glassrute kan sprekke dersom det blir utsatt for kritiske temperaturforskjeller. Hvis bare deler av glassets overflate blir varmet opp av sola, mens en annen del for eksempel er skjermet av en persienne, kan varmespenningen gi sprekk i glasset.

Les mer om dette hos Glass og fasadeforeningen her.

Sprekk i et glass er ikke alene grunn til å bytte hele vinduet. Hvis vinduet ellers fungerer bra, kan du skifte ut bare glasset. Men dersom noen av de øvrige tegnene er til stede bør du vurdere å få skiftet ut hele vinduet og ikke bare glasset.

Sjekk vinduet med termokamera

Termokamera er en enda sikrere metode for å avgjøre om det er på tide å skifte vinduene. Kameraet viser tydelig hvor den kalde luften slipper inn. Et termokamera kan leies hos din lokale forhandler, sjekk oversikten over våre forhandlere her.