Bytt vinduer og få lavere strømregning

 

Strømsparing er på alles lepper, og de høye strømprisene gjør at vi alle ser etter måter å få ned forbruket på. En ustabil energisituasjon på verdensbasis bidrar til at prisbildet ikke vil blåse over med det første, så det er lurt å gjøre tiltak som gir langsiktig innsparing.   

 

Vinduer som tiltak i energieffektiviseringen

Bygg står for 40 prosent av energiforbruket i Norge, og halvparten av dette skjer i boliger. Mye av bygningsmassen i Norge er eldre hus som dessverre lekker varme, og husene som ble bygget mellom 1956-1980 er nå klare for oppgraderinger. 

Utskifting av gamle vinduer og dører er sammen med etterisolering en bra måte å energieffektivisere hus på. Det har nemlig skjedd store forbedringer av vinduets isolerende egenskaper de siste 20 årene. 

Nye vinduer med 3-lags glass holder tre ganger så mye bedre på varmen enn vinduene fra 60- og -70 tallet. Har du 2-lags vinduer fra -80 tallet kan du ifølge Enova halvere varmetapet hvis du bytter til dagens lavenergivinduer.

Lav U-verdi er lik god isolasjonsevne


Vinduets isolerende egenskap angis i U-verdi. Og jo lavere U-verdi, jo bedre er isolasjonsevnen.

Eldre vinduer fra -80 tallet hadde ifølge byggeforskriftene en U-verdi på 2.4, mens bygg som settes opp i dag skal ha vinduer med U-verdi på 0.8. Ved rehabilitering er ikke kravene like strenge, og vinduene kan ha U-verdi på 1.2 eller lavere.

Forskjellen i isolasjonsevne på dagens vinduer kommer hovedsakelig an på hvor mange lag glass det har. Kjøper du vinduer fra Natre, kan du velge mellom 2- eller 3- lags glass, hvor 2-lags glass har en U-verdi på 1.2 og 3-lags glass har U-verdi 1.0 eller 0.8.

Noen velger 2-lags glass fordi disse er billigst. Men vi anbefaler at du går for 3-lags glass når du først bytter vinduer ettersom du over tid sparer inn mellomlegget i form av lavere fyringskostnader.
 

Fordeler ved å bytte vinduer

Utover å bruke mindre energi og få lavere strømregning, er det også andre fordeler ved å bytte til dagens vinduer med 3-lags glass: 

  • Bedre bokomfort ved at du unngår kald trekk
  • Mer stabil innetemperatur
  • Penere og mer moderne vinduer
  • Økt verdi på huset

 

 To barn foran vindu

 

Så mye sparer du på å bytte vinduer

Hvor mye energi du kan spare ved å bytte vinduer kommer altså an på hvor dårlige vinduene dine er i dag. Jo eldre og dårligere vinduer, jo mer kan du spare på å bytte til vinduer med bedre U-verdi. 

Ifølge Enova kan et regnestykke se slik ut:

Energibesparelsen vil variere fra bolig til bolig. Eksemplet under viser hvor mye en vanlig enebolig på 150 kvadratmeter vil spare med en energipris på 1 kr/kWh. Prisen for selve vinduene er ikke med i regnestykket.

Bytte fra gamle vinduer, 2 glass med luft, til vinduer i henhold til TEK 10 (U-verdi 1.2):

  • Per m2 vindu: 120 kWh/år, eller 120,- kr/år.
  • For hele boligen (27 m2 vindu): 3.240 kWh/år, eller 3.240,- kr/år.


Med dagens strømpris på rundt 4 kr/kWh, er vi oppe i 12.000,
- kroner sparte kostnader på en 150 kvadratmeter stor bolig. 

Bytt vinduer nå

Mange tror at du ikke kan bytte vinduer på vinteren, men gjør du gode forberedelser er det ingenting i veien for å gjøre jobben når som helst på året.

Ta kontakt med en av våre forhandlere for å estimere hva det vil koste å bytte ut dine vinduer. Og husk at det lønner seg å bestille samlet for å få den beste prisen.

Les også vår forklaring på hvordan du bytter vinduer selv