Lavere strømregning med nye vinduer

Montering vinduer vinter
Lavere strømregning og godt innemiljø med nye vinduer

Vi går en dyr strømvinter i møte, og dessverre kan dette prisbildet bli normalen en god stund fremover. Økt elektrifisering i samfunnet, overgang til fornybar energi, høyere CO2-utgifter – det totale bildet sier oss at vi alle bør gjøre tiltak for å bruke mindre energi. 

Minst halvparten av strømmen vi bruker går til oppvarming, så et sted å starte er å ta en titt på vinduene dine. De kan stå for opptil 40 % av varmetapet i huset, og vil ved oppgradering kunne gi deg både lavere strømutgifter og bedre bokvalitet.


Men hvordan vet du om vinduene dine bør skiftes ut?

Det er noen helt tydelige tegn på at vinduene har sett bedre dager:

 • Dugg på innsiden kan tyde på at vinduet er punktert og at isoleringsevnen er ødelagt
  (dugg på utsiden tyder derimot på at vinduene er godt isolert)

 • Kald trekk fra vinduene (kaldras) tyder på at de ikke isolerer godt nok

 • Hvis både huset og vinduene er over 20 år gamle, kan det være lurt å vurdere utskiftning ettersom dagens vinduer har glass med helt andre isoleringsevner enn gamle. Sjekk på avstandsskinnen mellom glassene, der skal det stå info om hvor vinduene er fra og hvilket år de er produsert: 

  Viser hvordan du leser av produsent og produksjonsår på dine vinduer

  

 • Hvis vinduet har råteskader. Dette sjekker du ved å stikke noe spisst inn i treverket, og hvis det er mykt kan det tyde på at det er råteskadet

 • Vinduer fra mellom 1965-1975 kan inneholde miljøgiften PCB

 • Utettheter i rammen gir luftlekkasjer rundt vinduene som du kan oppdage ved å føre et tent lys langs listene. Flammene vil blafre dersom det er trekk. 

  En mer sikker metode er å bruke termokamera som du kan kjøpe eller leie hos din lokale byggvarehandel. Mange utfører gratis befaring av gamle vinduer, og vil benytte et termokamera for å gi deg en statusEn håndverker bruker termokamera ved vindu

 

Hvordan type vinduer skal du velge?

Enova anbefaler trelags vinduer ved etterisolering, og at en går for lavenergivinduer med U-verdi på minimum 1.0 eller bedre (u-verdien sier noe om hvor god varmeisolasjonen er, og jo lavere tall, desto mer varmeisolerende er vinduene).

Illustrasjon som viser tre lags glassIllustrasjon som viser to lags glass

 

På 1970-tallet hadde vanlige vinduer en u-verdi på 2,8, mens i dag skal alle nybygg ha vinduer med u-verdi 0.8.
Våre vinduer med 2-lags glass har u-verdi på 1.2, mens de med 3-lags glass er på 1.0 og 0.8. Skal du bytte ut vinduer i huset ditt, er det altså opp til deg om du vil gå for 2- eller 3-lags glass, avhengig av hvor godt isolerte vinduer du ønsker å investere i.

Les mer om energiglass og de ulike valgene du må ta i vår vindusguide!

 

Mindre vedlikehold og bedre innemiljø

Barn i gyngestol foran vindu

Å bytte ut gamle vinduer bidrar til mer enn lavere strømregning. På kjøpet vil de kunne gi deg både bedre innemiljø, og kreve mindre vedlikehold i årene som kommer. Ved å gå for aluminiumkledning på utsiden slipper du å male, og du kan velge ulike typer funksjonsglass som for eksempel soldempende eller lyddempende glass.

 

Utskifting uansett årstid

Mange tror at vinteren ikke er tiden for å bytte vinduer, men med et godt forarbeid går utskiftningen raskt og kan gjennomføres året rundt. Vi viser deg hvordan i denne videoen: 


Ta en prat med din lokale vindusforhandler for ytterligere veiledning og bestilling av vinduer.


Sjekk uansett ut Energi Norges 14 tips for å spare strøm.