Skihytte får eventyrlig oppgradering

Store vinduer i skyhytte gir utsikt til fjellene utenfor

«Er det samme hytta» spør dugnadsmammaen når sluttresultatet åpenbarer seg i denne episoden av Eventyrlig oppussing. En mørk og gammel varmestue i et frivillig drevet skisenter, forvandles til en moderne og innbydende hytte hvor vinduene fôrer kalde gjester med en storslått utsikt over fjell og sjø i Glomfjord.

 

Gammelt blir nytt og gjemt utsikt ser dagens lys

«Vi snakket om det, Halvor og jeg – hvordan har de kunnet gjemme denne fine utsikten i så mange år» forteller Marius Skålvoll, bedre kjent som Instagramprofilen Snekkerpappaen. Han ble tilkalt for å hjelpe teamet med den store jobben som skulle gjøres, og hadde rollen som vindusekspert på dette prosjektet.

Amund Granerud, Halvor Bakke og Marius Skålvoll 

Amund Granerud, Halvor Bakke og Marius Skålvoll

 

Vinduene spilte nemlig en hovedrolle i planene for hvordan skistua skulle oppgraderes. Både for å gi bedre innetemperatur og et moderne utseende, men ikke minst for å åpne opp for utsikten. De små, gamle vinduene ble byttet ut med syv fastkarm vinduer på 1,20 x 1,70 meter. Det vil si godt over 8 meter med panorama!

 

Hytte med furuvegger og små vinduer

 

Åpning i vegg ut mot fjell

Før- og etterbildene taler for seg 

 

Hytta var i dårlig forfatning og da de store vinduene skulle settes inn, måtte snekkerne legge opp ny bæring og tette med vindsperre. Teamet møtte på noen utfordringer underveis, slik det ofte er med gamle bygg: “Hytta var jo skjev og skakk etter mange år med vær og vind. Og da må en jo ta noen avveininger underveis på hvor en ønsker det skal bli rett. Men vi landet på bra løsninger, og lasermåleren måtte i sving for å sikre at den lange vindusrekka skulle være i vater” forklarer Marius.

 Mann monterer vindu fra Natre med fjell i bakgrunnen

Antidugg for å sikre utsikten

Høyt oppe i fjellheimen ble det naturlig nok valgt 3-lags vinduer som isolerer godt. Ved visse klimatiske forhold, kan slike vinduer gi dugg på utsiden. Det ble derfor satt inn antidugg glass som sikrer god utsikt, i tillegg til sikkerhetsglass som må benyttes når glassflater går lenger ned enn 80 cm over gulvet. “I disse vinduene er glasset også laminert, noe som hindrer falming av interiøret. Det er lurt å velge når vinduene er såpass store” forteller Mike Prestmarken, selger hos Natre og kundeansvarlig for Eventyrlig oppussing.

 

 Store vinduer i skistue i Glomfjord

 

Pusse opp for hele bygda

I motsetning til de private hyttene vi har sett så langt i Eventyrlig oppussing, er skihytta åpen for alle. Det har gitt teamet ekstra glede å få delta i et slikt prosjekt: “Denne hytta er jo drevet på frivillig basis, så da er det spesielt kult at vi har bidratt til at flere kan få nyte fjellheimen” forteller Amund Granerud som deltok i oppussingen fra Natre. “Vi var med på nesten hele prosjektet og det her var en morsom opplevelse”. Snekkerpappa Marius sier seg enig “Dette var en veldig artig erfaring. Hytta skaper tilhørighet og engasjement i samfunnet, og jeg er glad for at jeg fikk delta i prosjektet. Mer av det!”.

Og det var en takknemlig dugnadsgjeng som tok over nøkkelen til hytta: ”Vi setter utrolig pris på det her, både vi og hele bygda”.