Slik bytter du vinduer selv

Sommer er et bra tidspunkt å bytte vinduer på, da har du gjerne både tid og litt penger til overs. Og er du litt handy er dette noe du fint kan gjøre selv med litt løftehjelp.

Hvor vanskelig det er å bytte vinduer avhenger av om du skal bytte til samme type vindu som du allerede har, eller om du skal ha et nytt vindu med en annen størrelse.

Forberedelse – oppmåling og riktig verktøy

Den enkleste jobben er om altså om du skal bytte vinduet med et som er like stort.

Da begynner jobben med å få målt opp riktig størrelser. Og her er det lett å bomme hvis en ikke vet hva en driver med. Skal du måle fra listverket eller bare glasset?

Det riktige er å måle ytterkanten av vinduskarmen, og det ser du først hvis du fjerner listene.

Viser piler på et vindu for hvor en skal måle bredden

Ofte kan en gjøre en kvalifisert gjetning, men rommet mellom selve vinduet og veggen kan variere, så vi anbefaler å fjerne listene før oppmåling for å være helt sikker på at ditt nye vindu passer.  

Mål alltid oppgis med bredde og så høyde.  

Planlegg så hvilken retning vinduet skal åpnes, sånn at det både blir praktisk og mulig.

Sjekk om vannbrettet også må byttes ut. Om du skal bytte vannbrettet kommer både an på tilstanden det er i, og om det passer med det nye vinduet. 

Notér også ned hvilken himmelretning de ulike vinduene vender, i tilfelle du skulle ønske å bestille vinduer med for eksempel soldemping i glasset.

Les om såkalte funksjonsglass her.

Før du drar til nærmeste byggvarehus kan det også være greit å se til at du har verktøy og utstyr klart for å gjøre jobben. Du vil trenge:

 1. Sag
 2. Brekkjern
 3. Drill
 4. Vater
 5. Hammer
 6. Skruer
 7. Kiler
 8. Isolasjon
 9. Tape

Eventuelt også en baufil hvis de gamle vinduene er festet med spiker og ikke kan skrus ut. 

Turen til byggvarehuset

Nå er tiden inne for å ta turen til nærmeste byggvarehus for å bestille de nye vinduene dine. Vi anbefaler å kjøpe via varehus hvor de ansatte har god kompetanse og kan gi deg riktige råd rundt valg av vinduer.  

Her er oversikten over våre leverandører.


Montering av vindu

Når du har mottatt dine nye vinduer er det tid for å fjerne det gamle og montere det nye. Før du tar ut det gamle vinduet, må du sjekke at det nye vinduet er uskadet, har riktig åpningsfunksjon og at målene stemmer.

1. Fjern det gamle

Du har kanskje allerede fjernet listene på det gamle vinduet, ellers gjør du det nå. Videre må du ta bort innvendig foring, lister og isolasjon som sitter rundt vinduet. 

Eldre vinduer er ofte spikret fast, og i så fall kan spikrene skjæres over med baufil. Når vinduet er helt løst, kan du ta det ut.

Når du først har en åpning i veggen, er det lurt å sjekke om det er noe fuktighet eller råte der vinduet har vært montert. Hvis det er fukt eller råte, må dette utbedres før du setter inn nytt vindu. 

2. Gjør klart for det nye vinduet

 • Sett justeringsskruer i bunnen og på den ene av sidene der vinduet skal sitte. Disse skal bidra til å vatre og lodde opp vinduet, og sørge for at du har plass til isolasjon senere.  
 • Bruk trekiler eller klosser for å sørge for at vinduet holder seg på plass i riktig posisjon.
 • Sjekk monteringsveiledningen for å finne ut hva som er den beste plasseringen av justeringsskruer og trekiler for vinduet ditt.

Illustrasjon av vindu og forklaringer på hva du trenger for å bytte vindu

 

3. Sett inn det nye vinduet

To snekkere løfter inn nytt vindu

 • Plasser vinduet i åpningen og skru det fast i stenderverket, muren eller lignende. Bruk skruehullene som er boret på forhånd. Det er veldig viktig at du bruker drill når du skrur fast vinduet så det blir festet skikkelig!
 • Test om vinduet virker.
 • Isoler mellom veggen og vinduet. Pass på at du isolerer rundt hele vinduet, og at du ikke stapper inn for mye isolasjon. Det er luftporene i isolasjonen som isolerer, og hvis det blir for trangt virker den ikke like godt.
 • Bruk skum, fugemasse eller teip mellom vinduet og den utvendige veggen for å unngå trekk. 
 • Nå er det tid for å fore vinduet.
 • Til slutt skal du liste utvendig og innvendig. Hvis du har stående kledning ute, slipper du å liste utvendig. Sørg for at listene er brede nok til å dekke over den gamle veggen, slik at det blir sømløst med veggen.

TIPS! Du kan kjøpe ferdigbehandlet vindusforing i forskjellige dybder. Det kan derfor være lurt å vente med å kjøpe foring til du vet hvor mye du trenger. 

For en mer gjennomgående forklaring, kan du kikke igjennom Natres monteringsveiledning for vinduer og dører.

Lykke til med ditt vindusbytte!