Hopp til hovedinnhold

Velg rett vindu

Å kjøpe nye vinduer er en stor investering, og du vil helst ta de riktige valgene slik at produktene du kjøper dekker dine behov. Også behov du kanskje ikke er klar over at du har! Her gir vi deg en innføring i hva som er lurt å tenke på for å unngå daglige irritasjoner.

Enklest mulig vindusvask

Vinduene som kan vaskes utenpå mens du står inne, er de enkleste å vaske. Da må du gå for enten innadslående vindu eller en av de to som svinger rundt: toppsving eller sidesving.

Toppsving kan snus rundt horisontalt, mens sidesving kan snus rundt vertikalt.

I litt eldre boliger vil du kanskje beholde stilen og gå for sidehengslet, men et sidesving-vindu har samme utseendet, bare at det kan snus rundt innenfra.

Vinduer som vasker seg selv

En annen funksjon du bør vite om er muligheten for å ha selvrensende glass i vinduene. Dette er spesielt praktisk på vinduer det er vanskelig å komme til for vindusvask, for eksempel fastkarmvinduer (som ikke lar seg åpne) høyt oppe på veggen.

Et slikt glass «vasker seg selv» ved at solens UV-stråler bryter opp skitt på glasset som forsvinner ved neste regnskur. Eller ved at du spyler med hageslangen. Merk at hvis dette funksjonsglasset skal fungere best mulig må det plasseres slik at regnet faktisk treffer glasset. Hvis ikke må du belage deg på å spyle det manuelt.

Mer stabil innetemperatur

Vi har vel alle kjent på hvordan det er å oppholde seg i rom med store vindusflater hvor sola har stått på hele dagen. Slik overoppheting fra sola blir mye mindre når du får satt inn moderne vinduer som isolerer bedre. Faktisk slipper vinduer fra -80 og -90 tallet inn 65 % mer varme enn dagens vinduer.

Men står vinduene vendt mot sør eller vest, spesielt hvis de er store, bør du i tillegg vurdere solvarmedempende glass. Disse kommer med ulik grad demping, men vær oppmerksom på at jo mer solvarmedemping du ønsker, jo mørkere blir glasset.

Bort med duggen

Når vinduer dugger på innsiden er det fordi det kan være høy luftfuktighet og ikke tilstrekkelig med utlufting. Bedre ventilasjon må til for å bedre dette problemet.

Dugg på utsiden er derimot et tegn på godt isolerte vinduer og noe som vanligvis opptrer om morgenen ved gitte værforhold på steder med høy luftfuktighet og lite vind. Hvis du frykter at dugg vil ødelegge utsikten, bør du vurdere antidugg-glass i de nye vinduene dine.

Les mer om alle våre funksjonsglass her.

Skreddersydd plissé

Ofte har du behov for å regulere lysinnslipp eller innsyn til boligen eller hytta. Til å dekke det behovet finnes det en rekke produkter med ulike funksjoner, men vi anbefaler å vurdere plisségardiner som du kan få skreddersydd til dine Natre-vinduer.

Plisségardinen kommer i mange farger, kan vaskes, den kan flyttes både opp og ned på vinduet og ikke minst - den er slank og sitter helt innpå vinduet slik at den ikke kommer i konflikt med for eksempel dørhåndtaket på balkongdøra.

Les mer om plisségardin og se fargeutvalg her.