Hopp til hovedinnhold

Før du kjøper vinduer - Finn ut om du bør bytte vinduer

Hva koster det å bytte vinduer?

Det kan være ulike grunner til at du vil bytte ut gamle vinduer med nye, men det vil uansett gi huset ditt en betydelig oppgradering i både energieffektivitet og estetikk. Men hva koster det egentlig?

Prisen for å bytte vinduer varierer avhengig av flere faktorer, inkludert husets type, størrelse og hvilke vinduer du velger. I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over kostnader forbundet med å bytte vinduer.

Les også vår artikkel Når vet du om vinduene bør byttes?

Pris for et vindu - hva kan du forvente?

En gjennomsnittpris for å bytte ut et gammelt vindu med et nytt ligger på 10.000 kroner, inkludert det nye vinduet og jobben med å bytte det. Men dette kan variere fra 5000 - 20.000 kroner.

For et vindu er ikke bare et vindu. De kommer i mange varianter og med et hav av tilvalg som påvirker prisen. Dessuten vil snekkerjobben kunne være enkel eller mer komplisert. Vi forklarer nærmere:

5 faktorer som påvirker prisen på et vindu

I grove trekk kan vi si at disse faktorene er med og avgjør prisen på ditt nye vindu:

1. Glassvalg og pris: 2-lags vs. 3-lags Glass

Hos Natre kan du velge mellom vinduer med 2- eller 3-lags glass. Det som skiller de to er hvor godt de isolerer.

Imellom lagene med glass er det argongass som er med på å forsinke hvor fort varmen slipper ut. I tillegg har glassene et energibelegg som er med å redusere energitapet gjennom vinduene.

I et vindu med 3-lags glass er det to lag med argongass og to lag med energibelegg, mens det på vinduer med 2-lags glass bare er ett.

Derfor koster også 3-lags glass litt mer enn 2.

2-lags glass er det rimeligste alternativet

Men hva bør du gå for?

Da må vi snakke kort om U-verdi. Det sier noe om hvor godt vinduene isolerer, og jo lavere U-verdi, jo bedre isolerer dem.

2-lags glass har U-verdi 1.2 og tilfredsstiller kravene til rehabilitering av eldre boliger ettersom de ikke er omfattet av nyere og strengere krav til isolasjon.

Vinduer med 3-lags glass har enten U-verdi på 1.0 eller 0.8.

I nybygg er det krav om U-verdi på 0.8, mens skal du bytte ut vinduer i huset ditt anbefaler vi at du går for 3-lags glass med U-verdi 1.0.

Prismessig koster 3-lags vinduer med U-verdi 1.0 bare noen hundrelapper mer enn 2-lags glass med U-verdi 1.2, mens vinduer med U-verdi 0.8 koster oppimot 1000,- mer per vindu.

2. Større vinduer koster mer enn små

Større vinduer betyr at det går med mer glass og tre i produksjonen, så jo mer råmaterialer som må til, jo dyrere blir også sluttproduktet. Men dette gjelder kun vinduer som skal åpnes. Fordi...

3. Åpningsfunksjon påvirker vindusprisen

Et vindu med fastkarm som ikke kan åpnes, er det billigste alternativet. Ellers skiller ikke prisen seg nevneverdig mellom de andre alternativene.

Som regel vil arkitekturen til huset avgjøre hvilken åpningsfunksjon du bør kjøpe. For eksempel sidehengslet vindu til sveitservillaen eller toppsvingvinduer til huset fra -80 tallet.

Sidehengslet vindu i sveitservilla

Du står uansett fritt til å velge den åpningsfunksjonen du synes er mest praktisk ettersom du får vinduer i den størrelsen du ønsker og sprosser spesiallaget til ditt vindu.

4. Aluminiumskledning - litt dyrere, men null vedlikehold

Råvarene brukt i vindusproduksjon er viktig for kvaliteten. Vår erfaring er at vinduer av tre er best på alle måter, og vi bruker kjerneved fra furu som isolerer godt og tåler norsk vær og vind. Vinduene er også overflatebehandlet mot sopp og råte, slik at de varer i mange, mange år.

Treverket utendørs blir likevel slitt, avhengig av værtypen der du bor og i hvilken himmelretning de er plassert. Du kan se at vinduer hvor sola står på store deler av dagen eller som blir utsatt for mye regn, etterhvert vil måtte skrapes og males.

Derfor har vi trevinduer med aluminiumkledning utvendig, som beskytter vinduene og gjør de nærmest vedlikeholdsfrie.

Aluminiumskledning er litt mer kostbart enn vanlige trevinduer, og du må regne med i gjennomsnitt 2000 kroner mer per vindu. Men til gjengjeld slipper du utgifter og jobben med skraping og maling så lenge du har vinduene.

5. Funksjonsglass som gir økt bokomfort

Til sist vil du måtte betale litt mer om du ønsker noen form for funksjonsglass i vinduene. For eksempel varmedempende glass for å unngå overoppheting av rom vendt mot vest og sør, eller støydempende glass i vinduer vendt mot trafikkert vei og liknende.

Glass som demper støyen utenfra

Tar vi et toppsvingvindu som eksempel har et standard vindu cirka 1 kvadratmeter med glass. Ønsker du solvarmedempende eller selvrensende glass vil prisen på vinduet bli fra 15 til 20% dyrere.

Mens skal du kombinere flere funksjonsglass, for eksempel både solvarmedempende og selvrensende, kan du forvente å betale opptil 30 % mer.

Kostbare valg som lønner seg over tid

Konklusjonen er at flere av de mest kostbare valgene ovenfor, vil lønne seg i lengden. For eksempel vil 3-lags glass isolere bedre og gi deg lavere fyringskostnader i årene som kommer, mens aluminiumskledning utvendig sparer deg for tid og utstyr da det er nærmest vedlikeholdsfritt.

Pris på jobben med å bytte vindu

Pris på selve jobben med å bytte vinduer vil også variere.

Det billigste er å bytte ut vinduer med samme størrelse og lik type vindu som du har fra før. For eksempel at du bytter et vanlig toppsvingvindu fra -80 tallet med et energieffektivt moderne toppsvingvindu i akkurat samme størrelse.

Hvis det må gjøres justeringer, at vinduet skal være litt større eller mindre enn det som satt der fra før, blir jobben mer komplisert og vil koste litt ekstra.

En fordyrende faktor kan også være at vinduet er vanskelig å komme til, og at man for eksempel må ha lift for å gjøre jobben.

Ekstra materialer og uforutsette kostnader

Husk at å fjerne det gamle vinduet og sette inn det nye ikke er hele jobben. Det må også på plass ny isolering, og ofte skal både vannbrett og lister byttes ut.

Ofte dukker det opp uforutsette skader på karmen rundt som snekkeren må utbedre før han setter inn et nytt vindu. Dette vet en gjerne ikke om før en åpner opp og kan derfor være vanskelig å anslå hva et vindusbytte vil koste.

Billigst å bytte flere vinduer samtidig

Det som er sikkert, er at det lønner seg å bytte flere vinduer når en først er i gang. Da får du bedre pris hos varehuset, og snekkeren trenger ikke rigge seg til mer enn en gang. 

Finn din nærmeste forhandler som kan gi deg pris på dine nye vinduer.