Hopp til hovedinnhold

Størrelser

Størrelser

Når du kjøper nye vinduer eller balkongdører hos Natre produserer vi de etter dine mål. Du står derfor fritt til å endre størrelse dersom du bytter ut gamle vinduer eller få det akkurat slik du vil dersom du bygger nytt.

I eldre hus er vinduene som regel mindre enn i moderne. Dette er fordi de gamle vinduene var dårlig isolerte og en brukte små vinduer for minst mulig varmetap i boligen.

Med tiden har vindusbransjen funnet nye måter å oppnå bedre isolasjonsevne på, så nå er det ikke lenger slik at vinduene slipper inn kald luft. Og vi kan innrede med større glassflater.

Moderne vinduer med 3-lags glass er så tette at du kan møblere helt inntil vinduet uten at du kjenner noen kald luft trenge igjennom vinterstid.

Fortsatt er det slik at veggen isolerer bedre enn vinduer, mens store vinduer isolerer bedre enn små.

Åpningsfunksjon påvirker valg av størrelse

Hvilken størrelse vinduene eller balkongdørene dine kan ha avhenger av hvilken åpningsfunksjon du velger.

Fastkarmvinduer er de som kan lages i størst størrelser. Det kan være opptil 3,6 meter bredt.

Ønsker du å kunne ha store vinduer, men åpne noen for lufting kan du vurdere et kombinasjonsvindu som har ulike åpningsfunksjoner i samme karm.

Et toppsving vindu kan for eksempel være fra 39 centimeter bredt til 2,2 meter bredt.

Mens et sidesving kan som enrams være 90 centimeter bredt og et torams 1,7 meter bredt.

Maks størrelser for balkongdører og heve-/skyvedører

En balkongdør kan være maks 2.5 meter høy og 2 meter bred. Men er du på jakt etter størst mulig glassrute i balkongdøren, kan du om det er mulig se om en heve-/skyvedør er produktet for deg. Den kan produseres opptil 6 meter bred og 2.7 meter høy.

Krav om størrelse ved vindu som rømningsvei

Dersom vinduet skal brukes som rømningsvei er det egne krav til størrelse som varierer fra de ulike vindustypene. Ta en kikk på oversikten over vinduer med godkjent rømningsvei for å finne ut av dette.

Krav om fri bredde i balkongdører

Ved oppføring av nye boliger eller rehabilitering som er søknadspliktig stiller TEK 17 krav til fri åpning i dører internt i en boenhet. Høyden må da være på minst 2 meter og fri bredde måles utifra hvor mye døren kan åpnes.

Slik måler du fri bredde på en heve-/skyvedør:

Slik måler du fri bredde på en balkongdør:

1 / 3