Hopp til hovedinnhold

Farger

Farger

Få dine vinduer i en farge som passer til huset ditt eller som gjør huset ditt unikt.

Tradisjonelt har vi hatt hvite vinduer her til lands, og den norske standardfargen blir brukt på vinduer, utforinger og lister. Dette er praktisk ettersom alt passer sammen uavhengig av hvor du kjøper materialene dine.

Men de senere årene har vi sett at sort er en populær trend, spesielt på nyere funkishus. Uansett arkitektur står du fritt til å velge en annen farge enn hvit på vinduene dine, mot et lite pristillegg.

Hvordan velge farge på vinduene?

Fargene på vinduene og balkongdørene får stor innvirkning på husets uttrykk. Enten om vinduene har elegante farger som harmonerer med resten av huset eller sterke kontrastfarger som gir mer oppmerksomhet.

Ulik farge ute og inne

Hvis vinduet har aluminiumskledning utvendig kan vinduene ha ulik farge ute og inne.

Kanskje ønsker du at fargen innvendig harmonerer med lyse toner på vegger, og at vinduene er hvite sett innenfra. Mens du utvendig ønsker vinduer som skiller seg ut med en kontrastfarge, og derfor er for eksempel sorte sett utenfra.

Fargene velger du i fargesprekteret NCS eller RAL hvis det er trevinduer og RAL hvis du har aluminiumkledning. Standard hvit har kodene S0502-Y og RAL9010.

Her er de mest brukte fargene på våre vinduer:

Råd ved valg av farger på vinduer

  • Ved valg av farge er det lurt å se på de andre materialene på huset og hvilken farge som best passer sammen med dem.
  • Regelen er at en lys farge på vinduene gjør at de ser mindre ut, mens en mørk farge gir inntrykk av at vinduene er større.
  • En annen regel er at jo mørkere farge du har på veggen rundt vinduet, jo mørkere vil fargen på rammen oppleves.
  • Mørke farger utvendig på trevinduer krever et hyppigere vedlikeholdsintervall ettersom de blir fortere tørre og sprekker opp.
  • Sett utenfra, oppfattes vinduene som sorte flater. Brukes kontraster mellom fasadefarge og vinduene, fremheves vinduene. Slik kan du påvirke om vinduene skal tre frem eller om de skal ha en mer tilbaketrukken rolle. 
1 / 3

Hus med ulik farge på vinduene

Foto: Jotun

Farger kan endres på

Valg av farge kan fremstå som vanskelig og vågalt. Men husk at farge på vinduene kan endres i etterkant. Trevinduer kan males og aluminium utenpå kan byttes ut dersom du skulle gå lei det valget du har tatt.

Se vårt vindusutvalg og finn ditt nye vindu.