Hopp til hovedinnhold

Lagring, montering og vedlikehold - Hvordan montere og vedlikeholde vinduer?

Hvordan unngå at vindusruta sprekker?

Ikke alle er klar over risikoen for at vindusruta sprekker (termisk brudd) ved feil bruk av solskjerming eller uheldig plassering av møbler. Dette er skader som ikke gir deg rett på reklamasjon, og er derfor viktig å vite om.

Hvorfor sprekker vindusruta?

Glass er dårlig på å lede varme og hvis bare deler av glassets overflate blir utsatt for varmestråling resulterer dette i temperaturforskjeller over glassets flate. Kritisk temperaturforskjell over glassets flate i et vanlig glass er 35-45 grader og hvis temperaturforskjeller blir mer enn dette kan glasset sprekke.

Bruk av solskjerming kan medføre store temperatursvingninger i vindusruta, spesielt når kun deler av glasset er tildekket. Dette gjelder når du bruker tekstiler og plisségardiner som monteres tett inntil glasset. Også hvis du har puter eller møbler som bare delvis dekker glasset.

I noen tilfeller kan disse temperatursvingningene føre til sprekkdannelser, skader som ikke gir rett til reklamasjon.

Slik unngår du sprekker i ruta

Du må altså være oppmerksom på at temperaturforskjeller på mer enn 35°C over glassflaten kan føre til brudd, spesielt der kun deler av glasset er tildekket. Dette kalles termisk brudd og kan oppstå uavhengig av glassets kvalitet. Det starter fra det punktet på glasskanten hvor bruddet finner det letteste utgangspunktet.

For å unngå termisk brudd anbefaler vi å ta disse forholdsreglene:

  1. Sikre luftsirkulasjon mellom gardin, persienne eller rullgardin og glasset. Dette bidrar til å redusere temperatursvingninger og avlaste trykket på glassflaten.
  2. Hvis du har plisségardin på vinduet, ikke ha de stående midt på vinduet på dager solen står rett på vinduet. De må da enten dras helt opp eller dekke jevnt over hele vinduet.
  3. Unngå å bruke folie eller klistremerker som limes på deler av glassflaten. Disse kan forsterke temperaturforskjellene og øke risikoen for brudd.
  4. Unngå å plassere møbler eller annet interiør helt inntil glasset. Det er viktig å gi rom for ventilasjon og lufting mellom møbler og vindu, slik at luften kan sirkulere fritt.
  5. Unngå å montere varmekilder rett ved glassoverflaten. Varmekilder som panelovner eller varmeovner kan forårsake betydelige temperaturforskjeller og øke risikoen for brudd.

Herdet glass i vinduer som er utsatt for mye solvarme

Er du i tvil om du får mulige kritiske temperaturforskjeller på dine vinduer, anbefaler vi deg å bruke herdet glass hvis du skal kjøpe nye vinduer. Dette er et av funksjonsglassene du kan få på alle type vinduer og balkongdører, og vi hjelper deg å sette det opp i tilbudet.

Les mer om herdet glass.

Riktig bruk av plisségardin

Du bør ikke ha plissègardiner stående midt på vinduet på dager solen står rett på vinduet. De må da enten dras helt opp eller dekke jevnt over hele vinduet slik som på bildet.